Over Mij

Marieke

Ze waren soms niet ouder dan ik zelf, de cliënten die ik als pas afgestudeerde leefstijlcoach onder behandeling kreeg. Maar wat een kwaaltjes en problemen hadden ze! Hun conditie was slecht, op allerlei manieren, en dat ging me enorm aan ’t hart. Zó zonde van het leven dat ze hadden kunnen hebben… want voor de meesten kon het ook anders, wist ik vanuit mijn vak.
Tot op dat moment had ik me vooral omringd met mensen zoals ik: jonge sportieve mensen met een gezond lijf, voor wie fit zijn eigenlijk vanzelfsprekend was. Dat was het voor mij ook. Maar sinds die eerste baan neem ik mijn gezondheid en conditie niet meer als een gegeven maar als iets waar ik ontzettend blij mee ben.

En dat wilde ik voor mijn cliënten ook.
Een goede gezondheid, je fit voelen.
En daardoor echt kunnen genieten van het leven.

Vanuit die gedachte ben ik alles gaan leren over het veranderen van gedrag. Ik ben mensen gaan helpen die overgewicht hadden en niet fit waren. Ik heb ze stap voor stap gecoacht naar dat fitte en gezonde lijf waar ze naar verlangden. En de kwaaltjes, ziektes en problemen verdwenen als sneeuw voor de zon. Ze konden weer spelen en stoeien met de kinderen, konden weer deelnemen aan actieve uitjes met vrienden, kortom ze blaakten weer van energie. Dit gun ik iedereen.

Inmiddels ben ik een paar levensfases verder. Ik ben de 40 gepasseerd en het kost mij ineens ook meer moeite om fit en gezond te blijven. Van een koprol aan het rek op het schoolplein van mijn kinderen word ik tegenwoordig duizelig en een tikje misselijk. Als ik hetzelfde eet als voorheen, kom ik ineens aan. Van mijn volle leven met werk, kinderen, partner en sociaal leven voel ik me vaker dan vroeger moe, en ik zou het niet gezond en vrolijk volhouden als ik niet zo consequent aan mijn conditie zou werken. Dus pas ik mijn vakkennis ook dagelijks op mezelf toe. Dat zorgt ervoor dat ik me fit en energiek blijf voelen.

Als coach zie je die energie terug. Ik ben lekker praktisch ingesteld, dat betekent geen ellenlange gesprekken (met vaak vage uitkomsten), maar in de actiemodus. Met humor, dat wel. Welke berg of welke valkuil we ook tegenkomen, ik help mijn klanten om ze de baas te worden. Niet tijdelijk, maar voorgoed.

Mijn visie op fit worden als je overgewicht hebt na je veertigste, is dat je verder moet kijken dan eten en sporten. Gezonder eten en meer bewegen, dat hebben mijn klanten allang geprobeerd en het heeft niet afdoende gewerkt. Daarom begin ik bij wat mijn klanten denken en vinden. Niet alleen over eten en bewegen trouwens. Want de verandering naar een fit leven blijkt te beginnen bij allerlei gedachten. En hebben we die boven tafel, dan moet je vooral praktisch en doelgericht aan de slag. Dan word je fit, en nog slanker ook.

Als je me zou kennen zou je weten dat:

  • ik een gangmaker ben en dol ben op grapjes en lachen. Humor speelt een grote rol in mijn leven en er wordt dus bij mij vrij veel gelachen tussen de gesprekken door… en ook vaak tijdens de sessies
  • ik 100% een gevoelsmens ben en daardoor zelfs weleens een traantje meepink met mijn cliënten
  • ik niet van de gebaande paden ben. Ik volg ze in ieder geval niet altijd en kan daardoor eindeloze mogelijkheden bedenken. Op het moment dat ik besloot om zelfstandig ondernemer te worden, zegde ik meteen mijn baan op. Iedereen verklaarde me voor gek. Maar het dwong me om in mijn eigen praktijk voor inkomen te zorgen – en daar bleek ik duizend ideeën voor te hebb
  • het me niet lukt om mensen in hokjes in te delen. Ik denk in hartjes en niet in hokjes, zeg ik altijd. Toen mijn achtjarige laatst vertelde wie op wie verliefd is in zijn klas, vroeg ik of hij ook verliefd was op een meisje of een jongen uit de klas. ‘Een jongen??’, vroeg hij. Ik had niet eens nagedacht over dat deel van mijn vraag. Hij snapte het toen ik uitlegde dat je verliefd wordt op een mens.

  • ik een boekenwurm ben en in mijn vrije tijd graag lees. Volgens mij ben ik op het moment in 4 verschillende boeken aan het lezen en liggen er nog veel ongelezen in de kast. Van literaire thrillers van Loes den Hollander en Nicci French tot boeken over persoonlijke ontwikkeling van Suzanne Huhn of [auteur toevoegen]Ik haal er in ieder geval inspiratie uit, of ontspanning
  • ik een tikkeltje chaotisch ben en regelmatig roep dat ik mijn sleutels of telefoon kwijt ben. Niemand in mijn omgeving reageert daar meer op, want binnen 5 minuten zitten ze ineens toch in de tas

Samenwerkingspartners

Scroll naar top